Kanelbullar
100-150 g margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1-1,5 dl socker
0,5 tsk salt
1,5 liter vetemjöl
Till garnering:
1 ägg, hackad mandel eller pärlsocker
1. Smält margariner och sätt till mjölken. Värm till ca 37 grader (fingervarmt)
2. Smula ner jästen i en degskål. Häll vätskan över jästblandningen och rör om till jästen har löst sig.
3. Tillsätt socker och salt och ca 1,4 l mjöl. Rör samman degen så att den blir smidig och släpper degskålen. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
4. Låt degen jäsa på varm plats till dubbel storlek - ca 40 min. Täck över skålen med bakduk under jäsningen.
5. Ta degen ur skålen och bearbeta på mjölat underlag. Forma bullar eller längder enligt eget önskemål. (se baktips bullar)
6. Lägg bullar i formar eller vetelängder på plåt. Låt jäsa 30-40 min.
7. Pensla med lätt uppvispat ägg och strö på dekoration.
8. Grädda bullar 5-10 min vid 250 grader och längder i 15-20 min vid 200 grader.
OBS! Passa bullarna noga så de inte bränns när det är i ugnen.
(baktips.se) (thebe.blogsome.com)