Pepparkakor
50-60 st portioner
Ingredienser:
720 gr vetemjöl
180 gr strösocker
150 gr rumstempererat smör
1 dl vispgrädde
1,5 dl ljus sirap
1 ägg
1 msk bikarbonat
1 msk mald kanel
1 msk mald ingefära
1 msk mald kryddnejlika
Dag 1 Pepparkaksdeg
1. Blanda alla ingredienser till en slät deg i en assistent eller för hand.
2. Rulla in pepparkaksdegen i plastfilm och förvara i kyl över natten. Detta gör du för att hela degen ska få smak av kryddorna.
Dag 2 Baka ut kakorna
1. Ta ut degen ur kylen ett par timmar innan du ska baka ut dina pepparkakor. Så att degen mjuknar lite.
2. Blanda i 3-5 msk vatten i degen (den ska bli smidig inte kladdig)
3. Dela sedan pepparkaksdegen i 4 bitar och kavla ut i ca 1mm tjocklek. Stansa ut med valfri pepparkaksform och lägg upp dem på mjölad ugnsplåt. Grädda ca 10 minuter i 200 graders ugn.
4. Låt de färdiggräddade pepparkakorna svalna på ugnsgaller.

Påskgodis
25-30 bitar portioner
Ingredienser:
175 g marshmallows gärna i olika färger
2 dl florsocker
125 g smör
1 dl fint hackade valnötter eller mandel
1 ägg
200 g mörk blockchoklad
Kokos
1. Smält blockchoklad och smör. Låt svalna.
2. Klipp marshmallows i små bitar med blöt sax.
3. Blanda alla ingredienser ordentligt.
4. Dela satsen i 2 delar, rulla in i smörpapper och sätt in i frysen ett tag. Forma sedan till avlånga rullar och rulla dem i kokos.
Skiva sedan i passande storlek.
Arraksbollar
20 portioner
Ingredienser:
100 g smör
1 dl ljust muscovadosocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk siktat kakaopulver
3 dl sockerkaka eller torra bullar i smulor
Flaggpunsch eller arraksessens efter smak
Garnering:
Chokladströssel
1. Vispa eller rör smör, kakaopulver, muscovadosocker och vaniljsocker pösigt.
2. Blanda i brödsmulorna och droppa i punsch eller arrak efter smak. Rör om tills allt är blandat, ställ kallt.
3. Forma smeten till små runda bollar och rulla dem i strössel.
Paj med fetaost, broccoli och kassler
4 portioner
Ingredienser:
Pajdeg
125 gr smör
2 dl vetemjöl fullkorn
1 dl siktat dinkelmjöl
2 krm salt
Fyllning:
200 gr lättkokta broccolibuketter
100 gr tärnad fetaost
250 gr fint strimlad kassler
1 dl riven lagrad ost
3 lättvispade ägg
3 dl mjölk
salt och vitpeppar
Arbeta snabbt ihop ingredienserna till pajdegen och tryck ut dem i en pajform (ca 24 cm). Ställ in formen i kylen 20 minuter. Tag ut och nagga botten med en gaffel, pensla sedan botten med lite uppvispat ägg. Grädda i 175 graders ugn ca 10 minuter.
Fyllning
Koka upp mjölk, rör ned den rivna osten och tag åt sidan. När blandningen är svalare än 50 grader rör du ned resterande ingredienser och smakar av med salt och peppar. Slå fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda pajen i 175 graders ugn i ca 25 minuter tills smeten har stelnat.
(lyckasmedmat.nu)
Dajm
8 portioner
Ingredienser:
2 msk smör
2 msk ljus sirap
1 tsk kakao
1 ½ dl strösocker
50 gr flagad mandel
100 g ljus blockchoklad
1. Bryn sockret till en ljus karamell i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt sedan sirap, kakao och mandel. Rör tills det blir lättflytande, tillsätt sedan smör under omröring.
2. Bred ut smeten på oljat bakplåtpapper. Låt stelna 30 sekunder skär sedan skåror i den mjuka massan. Låt svalna, bryt sedan bitarna efter skårorna.
3. Smält chokladen i vattenbad eller mikro, doppa ovansidan av dajmbitarna i den smälta chokladen, lägg tillbaka på bakplåtspappret, ställ sedan kallt till dess chokladen hårdnar.
Detta Dajmrecept ger mersmak, så det är bäst att göra dubbel sats på en gång.

(lyckasmedmat.nu)
Blåbärskaka
35 portioner
Ingredienser:
5 ägg
4 dl socker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
75 gr smör (kylskåpskallt)
pärlsocker
blåbär ca ½ liter
1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
2. Blanda bakpulver och vetemjöl och rör sedan ner blandningen med ägg och socker.
3. Använd bakplåtspapper eller smörj och bröa en långpanna ca 25 x 35 cm.
4. Häll smeten i formen och strö blåbär (eller något annat bär) jämnt fördelat över hela ytan.
5. Hyvla tunna smörskivor med hjälp av en osthyvel över smeten och strö till sist pärlsocker över.
6. Grädda ca 20-25 minuter i 200 grader, kontrollera med provsticka.
En snabb och enkel blåbärskaka som serveras som den är eller med vispad grädde.
(lyckasmedmat.nu)
Ciabatta bröd
8 portioner
Ingredienser:
30 gr färsk jäst
2 msk honung
5 dl kallt vatten
ca 800 gr vetemjöl special
100 durumvete eller managryn
2 tsk salt
0,5 dl extra virgin olivolja
1. Häll allt mjöl i köksmaskinens bunke tillsammans med det kalla vattnet, honung och olivolja, dela jästen i småbitar och lägg i.
2. Arbeta degen smidig, 16 minuter utan salt. Tillsätt salt och blanda i två minuter till.
3. Låt degen jäsa under plast i minst 2 timmar. Om den jäser upp till kanten trycker man bara ned den.
4. Dela degen i 8 delar, rulla dem till korvform platta sedan ut till de är ungefär 10 cm långa, 2,5 cm tjocka och 5 cm breda, jäs ca 45 minuter till dubbel storlek.
5. Grädda i 225 graders ugn ca 25 minuter tills de är 97 grader i kärntemperatur. Låt dem sedan svalna på galler.
Ciabatta blir bäst om man kalljäser degen i kylen över natten.

(lyckasmedmat.nu)
Marinerade champinjoner
4-5 portioner
Ingredienser:
400 gr tunt skivade färska champinjoner
1 dl hackad färsk basilika
1,5 msk balsamicovinäger
3 msk olivolja
1,5 tsk salt
1,5 tsk strösocker
nymald svartpeppar
1. Lägg de skivade champinjonerna i en skål.
2. Blanda vinäger, baslika och olja.
3. Häll såsen över champinjonerna. Blanda och smaka av med salt och peppar. Låt sedan salladen stå kallt en stund före serveringen.
Passar till grillat kött och fisk eller som ett tillbehör till pajer. Du kan hetta upp salladen i en stekpanna och servera den till pasta, så har du en god vegetarisk pastarätt.
(lyckasmedmat.nu)
Bakpotatis på grillen
4 portioner
Ingredienser:
1 kg potatis (ta gärna färsk under säsongen)
Salt
Gör så här:
Förkoka potatisen i mycket salt vatten tills den är nätt och jämt färdig, slå bort vattnet och lägg den ovanför kolen och låt den bakas tio minuter under lock. Servera som tillbehör till alla sorter grillat eller som egenrätt med vitlöksmör och gräddfil.
Tillagningstid: Bakpotatis på grillen 35 minuter
(lyckasmedmat.nu)
Jordgubbs - fläderblomssaft
Ingredienser:
1 liter jordgubbar
10 fläderblomsklasar
1 citron i skivor
15 g citronsyra
1 liter vatten
1 kg Dansukker Strösocker
1 krm natriumbensoat (uteslutes om saften fryses)
Skölj blomklasar och bär väl. Mosa bären. Lägg bärmoset, blommorna, citronskivorna och citronsyran i en skål. Koka upp vatten och socker. Lös natriumbensoatet i lite av den varma lagen och häll tillbaka det. Häll den heta lagen över blandningen i skålen. Täck över och ställ kallt i 3 dygn. Häll upp jordgubbs-fläderblomssaften i silduk och Låt självrinna i 30 minuter. Häll upp på väl rengjorda flaskor, fyll ända upp. Förslut. Förvara kallt. Saften går bra att frysa.

(dansukker.com)
Äppledricka
Ingredienser:
2 kg äpplen
1 liter vatten
6 dl Dansukker Råsocker eller Strösocker/liter avrunnen saft
1 krm natriumbensoat/liter avrunnen saft
Skölj och skär äpplena i klyftor, låt kärnhus och skal vara kvar. Lägg äppleklyftorna i en gryta och häll på vattnet. Koka under lock på svag värme i 15 minuter. Låt självrinna i silduk i 30 minuter. Mät saften och häll tillbaka den i grytan och tillsätt socker. Koka på svag värme i 10 minuter. Tillsätt natriumbensoatet i ett par matskedar av den varma saften som sedan hälls i saften i grytan. Om saften fryses behövs inget natriumbensoat. Häll upp äppledrickan på varma, väl rengjorda flaskor. Förslut. Förvara kallt.

(dansukker.com)
Sommarsaft
Ingredienser:
1 l jordgubbar
10 fläderblomsklasar
1 citron i skivor
15 g citronsyra
1 l vatten
1 kg Dansukker Strösocker
1 krm natriumbensoat
1. Skölj blomklasarna och jordgubbarna väl. Mosa jordgubbarna. Lägg i en kruka eller stor glasburk. Tillsätt citronskivorna och citronsyran.
2. Koka upp vattnet med sockret. Rör ut natriumbensoat i litet av sockerlagen och häll tillbaka i lagen. Häll lagen över bären och blommorna. Ställ svalt, väl övertäckt i 3 dygn.
3. Häll upp i silduk och låt självrinna i 30 minuter. Häll upp sommarsaften på varma, väl rengjorda flaskor. Förslut. Förvara sommarsaften kallt. Saften kan även frysas i frysburkar.

(dansukker.com)
Brownies
du behöver:
4 ägg
3 dl socker
2 hg smör
2 hg mörk choklad
1 hg hackade nötter av valfri sort (är du ambitiös så kan du även rosta dem innan)
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
så här gör du:
1. Vispa ägg och socker pösigt i en degbunke.
2. Smält smöret. Bryt chokladen i småbitar och låt dem smälta i smöret.
3. Blanda mjöl med bakpulver och häll ner detta i degbunken. Rör ner nötterna (spara lite att garnera med) och därefter smör-och-chokladröran.
4. Häll smeten i en form med bakplåtspapper. Strö på resten av nötterna.
5. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter (update: 175 grader!)
6. Skär kakorna i önskad storlek!
(ragazze.se)
Crepes Bacon/Svampfyllning
Smet:
1 liter vetemjöl
2,5 liter mjölk
2 tsk salt
12 ägg
En ytterst ordinär pannkakssmet med andra ord. Använd ungefär 1/2 dl smet per pannkaka för att få de lagom tunna i crêpesstorlek
fyllning:
4 pkt ekologiskt bacon
7,5 dl lätt creme fraiche
2 purjolökar
20 champinjoner
svartpeppar
Tärna baconet, knaperstek det och häll av det mesta av fettet, hacka svampen och purjon och fräs tillsammans med baconet. Rör i creme fraiche och peppra.
Bre ut 1-2 msk fyllning per crêpes, rulla ihop och lägg i en ugnsfast form, strö över riven ost och grädda till osten smält och fått lite färg i 200°C ugn. Ska du frysa crepsen så gör det innan gräddningen och vänta med osten tills du ska laga till dem.
(curious.nu)
Crepes (tonfisk) - fyllda pannkakor
Ingredienser:
1 pkt pannkaksmix
1 burk tonfisk i vatten
1 gul lök
10 svarta oliver
1 burk crème fraiche med chilismak
Gör så här:
1. Vispa samman pannkaksmix enligt anvisning på paketet för 10 pannkakor. Grädda pannkakor av smeten.
2. Låt tonfisken rinna av.Mosa den med gaffel.
3. Skala och hacka löken. Hacka oliverna. Blanda tonfisk, lök, oliver, creme fraiche och krydda med lite salt och peppar.
4. Fyll pannkakorna med röran.
Servera med en god sallad.
(ica.se)
Amerikanska pannkakor
Förberedelsetid: 25 min
Färdigt på: 25 min
Ingredienser:
4 4 st äggvitor
4 4 st äggulor
2.5 2.5 dl mjöl
3 3 msk socker
0.25 0.25 tsk kryddmått salt
2.5 2.5 dl mjölk
3 3 msk gräddfil
50 50 g smält smör
Gör så här:
1. Vispa upp gulorna med en elvisp.
2. Blanda ihop mjöl, socker, salt, gulorna, mjölk och smält smör i en medelstor bunke. Blanda väl.
3. Vispa äggvitorna för sig till mjuk maräng och vänd ner i smeten.
4. Stek pannkakorna i medelvarm panna med smör i ungefär 1-2 minuter på vardera sida.
5. Servera pannkakorna med färsk frukt, hackade cashewnötter, lönnsirap och grekisk yoghurt.
(recept.nu)
Pinocciotårta
Det här behövs för 10-12 bitar:
75 g smör eller margarin
1 1/2 dl socker
4 äggulor
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
100 g hackade hassel - eller valnötter
Maräng:
4 äggvitor
2 1/4 dl socker
Fyllning:
4 dl vispgrädde
Ugn: 150°
Gör så här:
1. Rör fett och socker poröst. Tillsätt gulorna, en i taget. Rör kraftigt efter varje gula.
2. Blanda mjöl väl med bakpulver. Rör ner detta i äggsmeten tillsammans med mjölken. Bred ut smeten i en långpanna, ca 25x35 cm, klädd med bakfolie eller bakpapper. Strö över nötterna.
3. Vispa vitorna till hårt skum. Vänd försiktigt ner sockret. Bred marängen över smeten och grädda botten ca 45 minuter i mitten av ugnen.
4. Dela den kalla kakan på mitten och lägg ihop halvorna med vispad grädde emellan. Ställ tårtan kallt tills den ska ätas.
Tips!
Glöm inte att visp och skål måste vara absolut rena och torra innan du vispar äggvitorna. Du kan också lägga bär, färska eller frysta, som tårtfyllning tillsammans med grädden. Tårtan går bra att frysa. Får du rester, skär tårtan i lagom portionsbitar och frys in. Servera bitarna som bakelser, gärna halvtinade.
Smaklig måltid!
(hemmetsjournal.se)
Kall vitlökssås
Ingredienser (2 dl):
1 burk creme fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
1 nypa socker
salt och peppar
Gör så här:
Rör ihop creme fraiche, vitlök och socker.
Smaka av med salt och peppar.
Tidsåtgång:
Cirka 3 minuter.
Såsen kan serveras till nästan vad som helst innom matväg.
(dagensrecept.com)
Rabarberglass
Ingredienser:
300 g rabarber, späd
½ dl vatten
1 dl socker
3 dl vispgrädde
2 st äggulor
1 tsk vaniljsocker
½ dl rostad flagnad mandel
Så här gör du:
Skär rabarbern i tunna skivor.
Koka rabarbern i vatten och socker på svag värme under lock tills den mosar sig.
Låt kallna.
Vispa grädden.
Blanda äggulor och vaniljsocker.
Rör ner äggblandningen och rabarbern i grädden.
Kör smeten i din glassmaskin eller häll den i en form och täck med plastfolie.
Frys den i minst 3 tim.
Doppa formen i vatten och stjälp upp glassen på ett fat ca 30 min före servering. Garnera med rostad flagad mandel.
Lätt kiwiglass
Enkelt GI-recept på hälsosam yoghurtglass smaksatt med kiwi.
Tid: 4 h 15 min varav 4 h i frysen
4 portioner
Du behöver:
1 kiwi
2 dl turkisk yoghurt
4 msk fruktsocker
2 äggulor
Gör så här:
Vispa äggulor och fruktsocker. Skala och mosa kiwin. Blanda kiwin med det andra och rör till sist ner yoghurten. Låt stå i frysen minst 4 timmar. Rör om 2-4 gånger med jämna mellanrum under infrysningen för att minska iskristallerna. Låt tina en halvtimme i rumstemperatur innan servering.
Servera gärna med skivad kiwi.
Brytbröd
Brytbröd
Goda små bröd som är enkla att göra.
Tid: 2 timmar
24 st
Du behöver:
50 g jäst (för söta degar)
2 ½ msk ljus sirap
3 ½ dl grahamsmjöl
5 dl mjölk
250 g kesella
1 ½ tsk salt
8 ½ dl vetemjöl
Gör så här:
Värm mjölken till 37°C. Rör ut jästen med lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet och rör i kesellan, sirapen, saltet och mjölet och arbeta degen smidig.
Låt jäsa 30 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och knåda den ett par minuter. Dela i 24 lika stora bitar, rulla
till bollar och lägg tätt i en långpanna. Jäs under bakduk 30 minuter.
Grädda i 225°C i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Pensla med vatten med en skvätt olja i.
Låt kallna på galler under bakduk. Bryt isär bullarna.
(recepten.se)
Chokladsås
4 portioner
Förberedelsetid: 10 min
Färdigt på: 10 min
Ingredienser:
2 2 dl blockchoklad
25 25 cl grädde
25 25 cl mjölk
2 2 cl grand marnier
Gör så här:
1. Lägg chokladen i en skål och smält den över en kastrull med sjudande vatten.
2. Blanda i grädde och mjölk och smaka av med Grand Marnier.
Servera såsen till god glass eller ringla den över nygjorda crepes.
(recept.nu)
Snabb kladdkaka
2 st ägg
2 msk cacao pulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
75 g smör
2 dl vetemjöl
garnering:
1 msk florsocker
Tillagning:
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Smörj en bakform(ca 20 cm i diameter) och pudra över lite vetemjöl.
3. Rör ihop strösocker, ägg, kakao, vaniljsocker och salt. Rör ner smält smör och blanda i vetemjöl till sist. Bred ut smeten i bakformen.
4. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min. Låt kakan svalna och pudra över lite florsocker.

(tasteline.com)
Gräddtårta
Gräddtårta med jordgubbar
Klassisk gräddtårta är aldrig fel. Fyllning och garnering väljer du efter säsong.
Tid: 3 timmar varav 1 ½ timmes jobb
10-12 bitar
Du behöver:
Sockerkaksbotten:
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
3/4 dl potatismjöl
1 ½ tsk bakpulver
Fyllning 1:
2 dl mjölk
5 msk marsanpulver (för kallvispad vaniljkräm)
Fyllning 2:
2 dl liter färska eller frysta bär, t.ex. hallon och blåbär
ev. lite sylt (t.ex. blåbärsylt, hallonsylt)
2 dl vispad grädde
Garnering:
3 dl vispgrädde
säsongens frukt eller bär, t.ex. vindruvor
Gör så här:
Smörj och bröa en form ca 26 cm i diameter. Vispa ägg och socker med elvisp.
Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och tillsätt till äggsmeten. Kör till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40 minuter.
Stjälp upp kakan och låt den kallna eller låt den kallna i formen under bakhandduk. Skär bottnen i 3 delar. (Använd en brödkniv och skär försiktigt runtom för att sedan komma in mot mitten. Använd stekspade för att lyfta bottnarna.)
Lägg den understa bottnen på ett serveringsfat. Gör vaniljkrämen och låt stå i kylskåp 10 minuter. Bred ut krämen på tårtbottnen. Lägg på nästa botten. Fördela bären jämnt och bred eventuellt över lite sylt. Bred på vispad grädde.
Lägg på nästa botten. Bred runtom på sidorna och resten ovanpå.
Skölj frukt/eller bär och skär ev. i mindre bitar. Fördela dem ovanpå tårtan. Man kan också spritsa grädden om man vill ha en snyggare tårta. Tårtan blir godast om den får stå ½ dygn innan servering så att fyllningarnas smak går in i bottnarna.
Vänd sockerkakan upp och ner (blir lättare att skära) och skär med en kniv i tre delar.
Bred på vaniljkrämsfyllningen på första bottnen.
Bred på grädde runtom och ovanpå tårtan.'
(recepten.se)
Potatisgratäng
Förberedelsetid: 10 min
Tillagningstid: 30 min
Färdigt på: 40 min
Ingredienser:
10 st medelstora potatisar
0.5 l gräddmjölk
1 st pressade vitlöksklyftor
2 dl riven ost (lagrad)
salt
peppar
Gör så här:
1. Skär potatisarna i 1 centimeter tjocka skivor. Koka dem sedan i gräddmjölken smaksatt med salt, peppar och vitlök. Koka på svag värme och rör om försiktigt då och då, i cirka 15 minuter. Slå upp potatisen i en ugnssäker form när den nästan är klar.
2. När det är dags för servering, sätt ugnen på 250 grader på övervärme eller grilläge. Strö över osten och gratinera i varm ugn tills gratängen fått vacker färg, cirka 15 minuter.
(källa: recept.nu)
Enkla grillspett
250 g Små köttbullar
8 Prinskorvar
1 Paprika; röd
1 Paprika; gul
6 Ananasring
200 g Champinjoner
2 msk Olja
1 msk Soja
Dela prinskorvarna och skär ananasringarna i bitar. Halvera och kärna ur paprikorna, skär dem i bitar. Varva köttbullar och prinskorv med ananas, paprikaoch champinjoner på 6-8 grillspett/4 prot. Pensla med olja och soja. Grilla över het glöd några minuter på varje sida.
Servera med saffransris, eller pilaffris, sallad och en god barbecuesås.

Broccolipaj
Pajdeg:
2 1/2 dl Vetemjöl
1 dl Ost; riven
100 g Margarin
2 msk Vatten; kallt
1 Salt; krm
Fyllning:
500 g Broccoli; färsk eller fryst
1 Purjolök
1 msk Olja
1 msk Salladskrydda; Italiensk
Ggstanning:
3 Ägg
2 tsk Senap; Fransk
2 dl Mjölk
1 tsk Salt
1 Peppar; krm
2 dl Ost; Riven
Blanda snabbt ihop mjöl, ost, margarin (delat i mindre bitar) i en matberedare eller bunke. Tillsätt vatten och arbeta ihop degen till en rund boll. Låt den vila i kylskåp ca 30 minuter. Kavla eller platta ut degen i en pajform , ca 24 cm i diameter. Nagga degen. Klä kanten med folie remsor, så glider inte degen ner under gräddningen. Grädda pajskalet ca 10 minuter i 200 grader C, mitt i ugnen. Ta bort folien och grädda ytterligare 5 minuter. Skölj och skiva purjon. Dela broccolin i mindre bitar. Förväll dem någon minut i lättsaltat vatten, om du använder färsk broccoli. Hetta upp oljan i en stek panna. Fräs snabbt broccolin och purjon i oljan. Tillsätt salladskryddan och rör om. Fördela grönsaksblandningen i pajskalet. Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen. Häll den över grönsaksblandningen. Grädda pajen i 200 grader C, 25-30 minuter mitt i ugnen. Servera pajen med gurkstavar och frukt som dessert.

Rabarber och jordgubbspaj
Tid: 35 minuter varav 20 min i ugnen
6 portioner
Du behöver:
Smuldeg
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
0,75 dl socker
100 g smör eller 1 dl flytande margarin
Fyllning:
3 rabarberstjälkar
½ liter jordgubbar
½ dl socker
2 msk potatismjöl
Gör så här:
Blanda mjöl, havregryn och socker i en bunke. Skär fast smör i småbitar och fördela med fingertopparna till en smuldeg. Eller använd bara en sked och rör ner flytande margarin till en smulig deg.
Skala och skär rabarber i centimetertjocka bitar. Skölj och snoppa jordgubbarna och skär dem i mindre bitar.
Lägg rabarber och jordgubbar i en ugnssäker form. Strö över socker och potatismjöl. Fördela smuldegen över fyllningen.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 15-20 minuter.
Lägg skurna rabarberbitar och jordgubbar i en ugnsform. Strö över potatismmjöl och socker.
Rabarber och jordgubbspajen serverad med vispad grädde. Mums!
Ryttarkaka
6 dl socker
Vispa detta i en bunke
3 dl mjöl
8 msk kakao
2 tsk vanillinsocker
2 krm salt
Blanda ihop
Häll ihop allt och rör om.
Blanda i 175 g avsvalnat margarin (och rör om förstås)
Häll i smörad långpanna, grädda i 15 minuter i 200 grader i mitten.
Glasyr:
75 g smör
2 dl socker
1 ½ dl grädde
1 dl sirap
1 påse kokos
Låt det sjuda på spisen under omrörning i 5 minuter.
Ta ut kakan och bred på glasyren, in i ugnen igen och grädda 10 minuter (fortfarande 200 grader)
